Het Verhaal
Willy en Marie-Jeanne hebben 2 dochters, Isabel en Sandra nu 27 en 21 lentes jong.
Isabel was al vlug in de ban van de duifjes en hielp haar vader zo goed ze kon.
De tandem “Vrancken Willy & Isabel” was geboren.
Maar als partner van haar vader kreeg Isabel nooit de eer die ze eigenlijk wel verdiende.
Daarom besloot ze om zelfstandig te gaan spelen en de “oude garde” eens te bewijzen wat “Woman Power” betekend.
En het bewijs kwam er! De hoogtepunten stapelde zich op:
-> Superstar van de maand (gouden duif)
->1ste provinciaal Orleans + autowinaar
-> een heleboel eerste prijzen
En daar stonden de mannen met hun mond vol tanden !
Isabel had bewezen wat ze in haar mars had en besloot meer van haar jeugd te gaan genieten en daarmee was het hoofdstuk “duiven” afgesloten.
De concurrentie haalde opgelucht adem, maar niet voor lang !!! Als full - time werknemer bij vleesfabriek “Deko” kon Willy deze massa duiven niet alleen baas. Dit zou ten koste gaan van de late ronde in ’99.
Maar toen kwam de kleinste Vrancken op de proppen!
Sandra een echte dierenvriend kon het niet over haar hart krijgen om die schattige late jongskes weg te doen!! En zo trad ze in de voetsporen van haar zus.
Al snel werd duidelijk dat ook Sandra de genen van papa Vrancken heeft geërfd. Ze ging dan ook als een razende te keer in haar eerste jaar, dit mede dankzij haar favoriete duifje “Bruintje”.
Ze kroonde zichzelf onmiddellijk als “1e Kampioen Late Jonge De Pijl Kermt”.
En alsof dat nog niet genoeg was, haalde ze ook nog eens de 3 eerste asduiftitels naar Kuringen!!!
Papa Willy zo fier als een gieter.
De concurrentie was natuurlijk iets minder enthousiast !!
Kweken
Eind november worden de duiven gekoppeld. 14 koppels kwekers en 25 weduwnaars. De beste weduwnaars mogen hun eigen jongen groot brengen, de rest mag de eieren van de kwekers uitbroeden.
Na 2 rondes van de kwekers en 1 van de weduwnaars zitten er een 75-tal jonge piepers op de Vrancken - hokken. Daarna gaan de kwekers nog eenmaal samen voor een ronde “late”. Deze jongen krijgen een extra ring om de poot, zo kunnen ze in een aparte categorie gespeeld worden (3e reeks Limburg).
De weduwnaars
Hier is Willy heer en meester. Na de winterkweek worden de weduwnaars opnieuw gekoppeld in Januari. Ook nu mogen ze een ronde groot brengen. Dit hoofdzakelijk voor de jaarlingen bakvaster te maken.
Een jaarlijks terugkerend fenomeen is de trage seizoensstart met de mannelijke ploeg. Afzuiging, verwarmingsplaten, later koppelen, niet koppelen, noem het maar op, Willy heeft het allemaal geprobeerd maar slaagt er toch niet om er direct de “Swing” in te krijgen. Eenmaal de diesels zijn opgewarmd wordt het team opgesplitst in een halve fondploeg en een sprintersploeg.
Er zit niet echt een vaste structuur in het motiveren van de mannen, dit is meestal een ingave van het moment.
Jonge duiven
Hier trekken Sandra & Willy samen ten oorlog. Na een 4 tal invliegvluchten worden de geslachten gescheiden. Voor het inkorven mogen ze een 15-tal minuten samen vertoeven. Naarmate het seizoen vordert mogen ze langer samen stoeien. Elk jaar wordt er succesvol gepiekt naar de vluchten met 2 nachten korf. Met name La Ferté, Nanteuil, Orléans en Melun, dat bewijzen de uitslagen van de afgelopen jaren.
De mooiste duivers worden gespaard, de duivinnen krijgen het volledige programma. De criteria om een bak te verdienen als jaarling zijn ongelooflijk streng!
Duivinnen
Hier geldt weer de leuze “vrouwen aan de macht”, laat duidelijk zijn dat het hier over een volledig vrouwelijk team gaat. Dus geen Willy in de buurt of … !!!
De laaste 3 jaar wordt er met duivinnen gespeeld en al enkele jaren zijn deze merkelijk beter dan de duivers. Desondanks ze maar 8 leden sterk zijn! Zou het dan toch waar zijn … ??!!!
De duivinnen worden op weduwschap gespeeld, maar toch worden ze de eerste vluchten gemotiveerd door een nestje!
Eenmaal op volle toeren mogen de duivinnen voor het inkorven een goed half uur bij hun partner. Hier wordt voornamelijk naar de halve fondvluchten gemikt.
Ze trainen 2x per dag, samen met de jonge duiven, maar als deze te paarlustig worden, worden ze afzonderlijk gelost. Dit gaat meestal ten koste van de duurtraining. Daarom gaan ze meermaals per week mee met een collega van Willy die ze s’avonds op een 30 km lost. Na de training, mogen de duivinnen eten en drinken en verdwijnen dan de kast in. Hier vertoeven ze dag en nacht op aparte schabjes, wel kunnen ze aan een gezamelijke drinkpot.
Voedersysteem
Er worden 3 merken onder elkaar gemengeld. Dit zowel voor de sportmengeling als de zuivering.
In het begin van de week worden de duiven licht gevoerd en naarmate het einde van de week zwaarder.
Het water blijft de hele week zuiver, wel gaan er af en toe wat vitaminen en biergist over het eten.
Medisch
Het hele peloton staat onder begeleiding van dierenarts Vincent Schroeder (Hoeselt). Toch worden de bezoeken aan hem beperkt. Wel word er regelmatig via de telefoon het een en ’t ander bijgestuurd.
Sowieso word er voor het seizoen gekuurd tegen trichomonen. Dit word in het seizoen af en toe herhaalt. Na het seizoen worden ALLE duiven steeds gekuurd tegen paratyfus met daarna een enting.
Als er echt geen form op de duiven komt wordt er conditiepoeder over het eten verstrekt.
De jonge duiven hebben de laatste jaren regelmatig last van Adeno. Hier wordt wel streng opgetreden, diegenen die na 2,3 dagen niet beter zijn gaan er onmiddellijk tussenuit. Verder zijn de jonge duivenhokken voorzien van volières, zodat ze voldoende zuurstof hebben.
Het Vrancken bloed
90% van de Vrancken kolonie stamt af van de fameuze “Zot”. Deze crack ontpopte zich na een wervelende vliegcarrière tot simpelweg een der beste kwekers van België.
Via Pros Roosen werd het Soontjes bloed binnengehaald en via vrienden Jean & Jos Van Brabant kwamen er Grondelaers en Van Sweefelt afstammelingen.
Van Isidoor Vancluysen bekwamen Sandra & Willy een achterkleinzoon van de legandarische Paula 5000. Uit deze fameuze doffer werd Dokus geboren, een echte wereldster.